Taşınmaz veya taşınabilir mülk, gayrimenkul, konut, arsa, tarla ve taşıt gibi mallarda farklı sahiplik durumları mevcuttur. Bu durumlardan biri de zilliyet hakkı olarak bilinmektedir. Zilliyet hakkı, bir kişinin bir taşınmaz üzerindeki fiili kullanma hakkıdır. Taşınmazın sahiplik haklarından farklı olarak zilliyet hakkı sadece o taşınmazın belirli bir süre kullanım hakkı anlamına gelmektedir. Bu taşınmaz üzerinde kullanım hakkı yani zilliyet hakkı bulunan kişiye de zilyet denir.
Örnek vermek gerekirse; ev sahibi evini kiraladıktan sonra, yapılan kira kontratı gereği bu evin kullanım hakkı yani zilliyet hakkı kiracıya geçer. Yani kiralama işleminden sonra o evin sahibi, artık evin kullanım haklarının sahibi değildir. Zilliyet hakkı, bir mülke sahip olmadan o mülke ait kullanım haklarına sahip olmak ve o mülkün giderlerini karşılamak anlamına gelir. Zilliyet ve zilliyetlik durumu ile ilgili yasal açıklamalar “Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanunun Uygulama Şekli Ve Esaslarına Dair Yönetmelik” madde 10’da yer alır.
Zilliyet Tapu Nedir?
Zilliyet tapusu, genelde tapusu bulunmayan taşınmazlar için resmi makamlarca düzenlenen, tüm işlemlerde tapu olarak kabul görmeyen fakat taşınmazın kullanım durumu gibi bilgilerini gösteren ve bazı durumlarda tapu olarak kullanılan belgedir.
Zilliyet Tapu Alınır Mı?
Tapu kayıt belgesi yerine zilliyet tapu belgesi bulunan taşınmazların satın alma ve devir işlemlerinde dikkatli olunmalıdır. Zilliyet tapulu taşınmazın sahiplik ve kullanım hakları son derece iyi araştırılmalı ve satın almaya daha sonra karar verilmelidir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, zilliyet tapulu bir taşınmazın sahiplik ve kullanım haklarının araştırmada başvuracağınız resmi kurumdur. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvurarak satın almak istediğiniz zilliyet tapulu taşınmazı detaylı olarak araştırmanız ve gerekli bilgiyi edindikten sonra satın alıp almamaya karar vermeniz gerekmektedir.
Genelde tarla ve arsalarda zilyet tapulu taşınmazlar karşımıza çıkmaktadır. Miras kalan taşınmazın tapu işlemleri yapılmadığından resmi tapusu olmasa da kullanım hakkı yani zilliyet tapusu bir kişiye ait olur. Bu taşınmazın satın alma işleminde ise tapu olmadığından kullanım haklarını satın alabilirsiniz ancak tapu için iyi bir araştırma yapmanız gerekmektedir.
Zilliyet tapularında kullanım haklarını da satın almalısınız bence, yoksa çok sıkıntılı bir süreçle uğraşıyorsunuz bizzat ben uğraştım
Merhaba Ayten Hanım,
Zilliyet o mülkün kullanım hakkını ifade etmektedir. Eğer mülkü kullanmak istiyor iseniz o mülkün zilliyet hakkının sizde olması gerekmektedir.
Bu zilliyet tapuları müstakil yapılar için mi geçerli sadece?
Merhaba Muhammet Bey,
Her yapı için geçerlidir.
Zilliyet tapusu almamızın ne gibi faydaları olur?
Merhaba Süleyman Bey,
Zilliyet tapusu olarak bilinen tapu, resmi olarak tapu özelliği olmayan ama genelde tapusu olmayan gayrimenkullerin kullanım durumunu belirtir.
Peki tapusu olmayan bir mülk için imar barışı olmadan devlet zilliyet tapusunu nasıl verebiliyor?
Merhaba Meral Hanım,
Zilliyet tapusu almanın koşulları için belediyeye başvurabilirsiniz.
Resmi olarak tapu özelliği olmayan bir gayrimenkulun resmiyette satışı gerçekleşebilir mi?
Merhaba Aysel Hanım,
Mülkiyet tapusu olmayan gayrimenkullerin sadece kullanım hakkını belirten zilliyet tapusu var ise zilliyet tapusu satışı yapılabilir.