Katılım bankaları faaliyetlerini İslamin şartlarına göre yapan bankalara verilen isimdir. Katılım bankası denilmesinin sebebi amaçları hem bankacılık faaliyetlerini yapmak olan hem de birlikte hareket eden insanların bir araya gelmesi dolayısıyla olmaktadır. Faizle para satan bankaların aksine bu bankalar kar elde etmek için bir ürün satmakta veya bir ürün kiralamaktadır. Para ile para kazanmak durumu bu bankaların işleyişinde olmadığı vurgusu yapılmaktadır.
Katılım bankalarının tamamı şeriat kurallarına göre hiçbir faiz ile kazanç elde etme durumuna girmemektedir. Peki, faaliyetlerini bu durumda nasıl devam ettirme ve nasıl para kazanarak, kazandıkları bu parayı müşterileriyle nasıl paylaşmaktadırlar. Bu konuda detayı anlamak için katılım bankası kavramını anlamak gerekiyor.
Katılım Bankası Nedir?
Katılım bankaları faaliyetlerini faizsiz olarak hazırlayan ve sunan bankalardır. Katılım bankalarının şeriat şartlarına göre faaliyet ettiğinin düşünülme sebebi dahil olan insanların hem kar hem de zarara ortak olmasından kaynaklanmaktadır. Günümüzde herhangi bir bankaya dahil olanların zarar etmeyi beklemeleri düşünülemez.
Katılım bankalarında bu durum söz konusudur. Bu bankalar faaliyetlerini sürdürmek için kar ve zarar durumuna göre fon toplama işlemi yapmaktadır. Sizin ihtiyaç duyduğunuz örneğin evi alıp, daha sonra bunu size vadeli olarak satmaktadır. Ya da kiralama yapmakta veya ortaklık yapabilmektedir. Bu sayede kazanç elde etmektedir. Elde edilen kazanç kar payı olarak yani temettü olarak onlarla sözleşme imzalayan tüm müşterilerine eşit bir şekilde sunulmaktadır.
Katılım Bankası Kar Payı Nedir?
Katılım bankaları ticareti faaliyetlerini elde ederek para kazanmaktadır. Vadeli satış yaparak, kiralama yaparak veya ortak hareket ederek gelir elde etme modeli vardır. Bu modelin gerçekleşmesi için bankada hesabı bulunan insanların da para kazanmasına imkan verilmektedir. Bu hesaplarda bulunan paralar hem kar elde etmek hem de para kazanmak için birlikte çalışma imkanını sunmaktadır.
Yani insanlar bankada ki paraları için kar payı dağıtımına razı gelirken, aynı zamanda bu paradan zarar etme durumları olduğunun da bilincinde olduğu kabul edilir. Temettü yani kar payının ne kadar olacağı konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. O nedenle bu bankaların faaliyetleri İslami şartlara uygun olarak kabul edilmektedir.
Katılım Bankası Temel Özellikleri
Katılım Bankaları hiçbir koşulda hiçbir müşterisine parayı karşılıksız olarak vermemektedir. Örneğin araç kredisi almak istiyorsunuz. Banka arabayı sizin adınıza öncelikle satın alıyor. Daha sonra arabayı belirli bir vadede sizlere satışını gerçekleştiriyor. Bu sayede gelir elde ediliyor.
Birçok kişi için bu durum biraz şeriat kanunları yumuşatılması anlamı taşıyor. Yani tam olarak faizsiz bankacılık söz konusu demek yanlış olacaktır. Ancak bakılan açıya göre bu durum değişmektedir. Banka hiçbir şartta parayı para kazanmak için başkasına vermemektedir. Ayrıca zarar etme durumu da söz konusudur.
Bir cevap yazın