xpornplease.com pornjk.com porncuze.com porn800.me porn600.me tube300.me tube100.me watchfreepornsex.com
29 April, 2024

Kira Depozitosu Nedir?

Kira bedeline ek olarak konulan ve bu karşılıklı anlaşma halinde olan, kira bedelini vermeden önce sizden alınan bedelin tam adına kira depozitosu denmektedir.

birevim faizsiz konut

Kira Depozitosu Yasa Gereğine Uygun mudur?

Türkiye devletimiz yasaları ile belirlenen kiracılar yasasına göre, açık olan vadeli hesaba yatırılan ve faizi kiracının olan güvence parasına verilen ismin net adıdır. Bu tutar maksimum olarak üç aylık kira tutarınız kadar istenebilmektedir. Kiracının sözleşmenin bitmesi durumunda ve ev ile alakalı ufak bir problemin dâhil yaşanmaması durumunda kiracıya geri ödenme zorundadır.

Uygun Fiyatlar ile Depozito Ne Kadar Olmalıdır?

Kira depozitosunu net bir biçimde bilmek gerekir, ancak bu durumlarda ne kadar alınır veyahut verilir?  Depozito miktarı net olarak anlaşılmış olan aylık kira tutarınızın üç katını geçmemelidir. Mesela;2000 Türk Lirası olarak kira bedeli belirlenmiş olan bir evi kiraladığınız düşünüldüğünde ev sahibi sizden maksimum olarak 6000 Türk Lirası depozito parası yani güvence parası talep edebilme hakkına sahiptir. Belirlenmiş olacak miktarı ev sahibiyle anlaşmanız durumunda, peşin olarak değil de, taksit olarak da ödeyebilirsiniz.

Depozito Ne şekilde Geri Alınabilir?

Kiracı net olarak anlaşması gereği, evden çıkarken sizlere bildirilmelidir ve bu durum harici olarak boya masrafı, ekstra yapılmış olan tadilat, fatura masrafı gibi çeşitli maddi zararlar bırakmadıysa depozitoyu geri alma hakkına net olarak sahip olacaktır.  Para olarak masraf edilen ve toplamında oluşan rakam gereği depozito parasından karşılanmasının ardından, şayet geriye hak olarak depozito parasından kalırsa o miktar net bir biçimde alınabilir. Türkiye’de bulunan tüketici yasası’nda sözleşmedeki haksız şartlar maddesi uyarınca, uygun görülen miktardaki depozito geri verilmediğinde kiracı hakkını rahatlıkla arayabilir. 4077 sayılı yasanın önemli kısmı olan (4a) maddesi de bulunan  “ayıplı hizmet kavramını düzenliyor”, bu işleme dayanarak da işlem yapılabilir. Ancak ev sahibi ısrarla haksız yere depozito ödemek istemiyorsa ve buna ek olarak da, önceden belirtilmiş olan masrafları fazla gösteriyorsa kiracının hakları da devreye girmektedir. Devlet önünde de yargı sistemi her daim adaletli şekilde işlediğinden dolayı mağdur edilmek istenen kiracının haklarını talep etmek gayet doğal olacaktır.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

7 + ten =