Konut Dokunulmazlığı, konuyla ilgili olan devlet makamında görev alan hâkim olmadan, ulusal güvenlik ya da kamu düzeni bakımından net bir şekilde gecikmede sakınca bulunan durumlarda olan. Bu şekilde olan konut dokunulmazlığına göre de bulunan, uygun olacak yasalara göre yetkili kılınan katın buyruğu izin alınmadan konuta girilememesi, doğal olarak da arama yapılamaması ve buradaki eşyaya el konulamaması durumu olarak belirlenmiştir.
Tüm Koşullar Etki Göstermekte midir?
Bazı koşulların konut dokunulmazlığını kapsayan durumlarda gerçekleşmesi haricinde, kişilere ait konutlara asla ama asla girilmemesi, arama yapılamaması ve buralardaki da doğal olarak eşyaya el konulmamasıdır. Kişiye özgü olan ve kişisel gizliliğiyle ilgili olan konut dokunulmazlıklarının, net bir şekilde siyasî iktidarlara karşı anayasalarla da güvence altına alınması mecburidir.
Konut Dokunulmazlığı İhlali Var mı?
Evet, var bu ihlal ise, Ceza Kanunu’nda da yer almıştır tabii ki de ağır bir suç olarak değerlendirilmiştir. Konut Dokunulmazlığının İhlali kolaylık olarak anlaşılsın diye maddelerle açıklanmıştır. Maddeler gereği, rakam olarak verilen MADDE 116 – (1. madde) hiç bir şahsın konutuna, konutunun eklentilerine rızası dışında olanlar ve giren veya rıza ile girdikten sonra buradan bir türlü çıkmayan kişi, mağdur olan şahsın şikâyeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaktadır. (2. madde) Evlilik birliğinde bulunan aile kişilerinin veya konutun bu kişiler harici birden fazla kişi tarafından ortak yaşam alanı olarak kullanılması durumunda bu kişilerden birinin rızası varsa, yukarıdaki fıkra hükmü doğal olarak uygulanmamaktadır. (Değişiklik 2) : 5328 numara ile numaralandırılmış olan – 31.3.2005 kanunu (2) Birinci madde ile alakalı kapsamına giren fiillerin, açık bir rızaya gereği olmayacak şekilde girilmesi mutat olan yerler dışında, kalan işyerleri veya buna benzer yerle hakkında işlenmesi halinde, mağdurun devlete iletmiş olacağı şikâyeti üzerine altı aydan bir yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasına uygun görülür. (3) Maddelerde belirtilmiş olan ve anlaşma gereği giren fiillerin, açık bir rızaya gerek duyulmaksızın girilmesine mutat olan alanlar dışında, kalan işyerleri veya buna benzer yerler hakkında işlenmesi halinde, altı aydan bir yıla kadar değişkenlik göstermekte olan hapis veya adlî para cezasına hüküm verilir.
Bir cevap yazın