Kot farkı imar durumu veya buna benzer olan vaziyet planına göre uygun görülmüş olan parselin köşe noktaları ile inşa edilecek olan binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye deniyor.
Kot Farklı Belirlenmesi Nasıl Oluyor?
Kot farkı açıklaması, iki nokta arasında bulunan yükseklik farkı olarak belirtilmiştir. Net bir biçimde belirlenmiş olan parselin kotunun alındığı, yol cephesinin köşe kotları arasında net olacak şekilde (3.50) metre veya bundan daha fazla olarak kot farkı bulunduğu takdirde dairenin net olarak oturması, mecburi olacak şekilde kademelendirilmesi ve her kademenin orta noktasına bulunmasında zorunlu olan ve rastlayan bordür taşı üst seviyesi (+-0.00) metre olarak kabul edilmek suretiyle kot belirleniyor.
Kot Farkında Başka Ne Gibi Değişkenlikler Oluyor?
Kot farkının ortaya çıkarılması ile ancak her bir kademenin kendi hizasındaki, minimum seviyede bulunan bordür kotundan itibaren yüksekliği en fazla (1.75) metre olmak zorundadır. Uygun olarak görülen dairelere kot verilebilir ve tabii ki bu da henüz tretuvarı bitmemiş ve kırmızı kotu tespit edilememiş veya edilmemiş olan yollarda, bu tespit işi ilgilisinin müracaatı üzerine yolun profilinin çıkarılmaktadır. Sonuçlara göre tespiti yapılanlar ile beraber yola ilişkin kırmızıçizginin geçirilerek onayının yapılması gerçekleşir. Tabii ki bu iş ile ilgili Belediye Başkanlığı’nca aşağı yukarı 30 gün içinde yapılır.
Kot Ortalaması Zemine Göre mi alınıyor?
Kot alınan ve uygun olan noktadan belirlenen, bu noktadan yola olan mesafesi (6.00) metreyi aşan ayrık nizam binalarda, kot binada bulunan ön cephesi zemin ortalamasından alınıyor. Kot kıyası gerçekleştirilmesi için net bir şekilde yola göre yüksek olan parsellerde ve buna bağlı olan parsellerde bulunan tabii zemin kotu, o parseller için bordür seviyesinden verilecek kotu (3.00) metreden fazla geçemez. Kotu uygun olarak verilen ve kurulumlarına buna bağlı olarak uygun olarak görülen bitişik nizam yapılarının, bu yükseklikleri diğer sokakta en çok (20.00) metreye kadar devam edebiliyor. 20.00 metreden sonra kademelendirilerek olan, diğer sokağın şartlarına uyduruluyor. Ancak ve kesin değişmez olan kademe cephesi hiçbir koşulda 3.00 metreden az olamıyor. Yol kenarını da temel alan değerler olduğuna göre kot farkı net bir şekilde çıkarılabilinmesi için,kot ortalaması zemine göre alınmaktadır. Tabii setli arazi yollarında ise kot farkı 1,5 metre olarak yükselen araziden alınıyor ve buna da yükselen arazi kotu deniyor.
Bir cevap yazın