Pandemi döneminde ülkemizde bazı işlemlerin değişmesi gerektiğine karar verildi. Bunlardan birisi de kullanılmayan tarım arazilerinin devlet tarafından işlenmesi için vatandaşlara kiralanması kararı oldu. Bu kararla amaçlanan bu tip durumlarda gıda anlamında sıkıntı çekilmesinin önüne geçmek oldu.
Yapılacağı açıklanan bu ücretsiz hazine arazisi kiralama sistemi Erzincan, Kars, Kayseri, Muş, Bingöl ve Sivas illerinde yapılacağının kararı verildi. 20 yıl boyunca insanların işlemesi için verilecek olan bu araziler puanlama sistemi, arazinin bulunduğu bölgede ikamet etmek, hangi ürünleri üreteceğinin açıklanması, genç çiftçi, kadın çiftçi ve ziraat mühendisi olması gibi şartlar koyuldu.
Ücretsiz Devlet Arazisi Nasıl Kiralanır?
Hazine arazilerinin nasıl kiralanacağı usule bağlanmıştır. Kapalı teklif, açık teklif ve pazarlı usulü kullanılarak bu sistemden yararlanmak mümkündür. Bu konuyla ilgili olarak Milli Emlak Müdürlüğü görevlendirilmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığı çatısı altında hizmet veren müdürlük yayınlamış olduğu yönetmelik ile 10 yıl kiralanabilen arazilerin günümüzde 20 yıla çıkarılmasına karar verildi.
Hangi arazilerin kiralanacağı yapılacak olan incelemeden sonra karar veriliyor ve isteyenlere sunuluyor. Bu araziler tarıma elverişli olan, aynı zamanda orman arazisi olarak görülen noktalardan seçiliyor. Arazileri kiraladıktan sonra sizden neler yapacağınız hakkında bilgi isteniyor. İnsanların bu arazileri verimli bir şekilde kullanılacağından emin olunduktan sonra ona kiralanmasına ve kiranın devam etmesine karar veriliyor.
Hazine Arazisi Kiralama Şartları
Hazine arazisi kiralanma durumu için belirlenmiş şartlar vardır. Aşağıda belirteceğimiz bu şartları sağlamadan bu hizmetten yararlanmanız mümkün olmuyor. Hazine arazisi dilekçesi yazmadan önce bu şartları sağladığınızdan emin olmalısınız.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- Arazinin kiralanacağı bölgede, belde veya köyde en az 3 yıl süredir yaşıyor olmak,
- Kiralama işleminin yapacak kişinin çiftçi olarak hayatının idame ettiriyor olması,
- Hak sahibi olması
- Mahkeme tarafından borçlarının ödenmiş olması veya taksitlendirilmiş olması gerekiyor.
Bu başvuru da öncelik daha önce tarımsal arazi olmaması ancak son üç yıldır bu işte çalıştıklarının ispat edilmesi önemlidir. Kiracılık ve ortak bir şekilde bunun yapılması istenmektedir.
Hazine Arazisi Kiralama Sözleşme Feshi Nasıl Yapılır?
Hazine arazisi kiralandıktan sonra insanların aklına bu sözleşmenin feshinin mümkün olup olmadığı gelmektedir. Bu bazı durumlarda yapılabilmektedir. Resmi gazetede yayınlanan tebliğde hangi durumlarda feshin mümkün olduğu da aktarılmaktadır.
- Milli Emlak Müdürlüğü gerekli görmesi halinde tek taraflı olarak fesih yapabilir.
- Kira süresi bittiği anda fesih işlemi gerçekleşir.
- Sözleşmede belirtilen, uyulması gereken kurallara uyulmamış olması da feshe neden olur.
- Kiralanan arazinin amacının dışında kullanılması da feshe neden olmaktadır.
Çıkarılan bu yönetmelikle 20 yıl boyunca tarım arazilerini ücretsiz olarak kiralamak mümkün olacaktır. Ama bu arazilerin sürekli işlenmesi ve ülkemize katma değer katacak olan ürünlerin yapılması istenmektedir.
Güzel bilgilendirme olmuş teşekkürler 🙂
Bu konuyu çok merak ediyordum, gereken nitelikleri görmem çok iyi oldu 🙂
Nitelikleri sağlam istemişler yani kolay kolay herkes karşılayamaz 🙂
Güzel paylaşım teşekkürler 🙂
Paylaşım için teşekkürler 🙂