Teminat bir kişinin karşı taraftan ihtiyacı olan güvenceyi sağlayabileceği belgeye verilen isimdir. Bu belge ile işin belirlenen şartlarda yapılacağını ya da alınan borcun belirlenen sürede karşılanabileceğinin teminatıdır.
Başka bir deyişle, teminat mektubu, bir tedarikçiden mal satın almak için bir sözleşme yapan bir müşteri adına bir banka tarafından düzenlenen bir sözleşme türüdür. Teminat mektubu, bankanın müşterisi temerrüde düşse bile tedarikçiye ödeme yapılacağını bildirir . Teminat mektubu almak için, müşterinin krediye benzer şekilde buna başvurması gerekecektir. Banka risk konusunda rahatsa, müşteriye mektupla yıllık bir ücret karşılığında destek verir.
Teminat Mektubunun Temelleri
Teminat mektupları, genellikle bir işlemdeki bir tarafın ilgili diğer tarafın finansal yükümlülüklerini yerine getirebileceğinden emin olmadığında kullanılır. Bu, özellikle pahalı ekipman veya diğer mülk alımlarında yaygındır. Ancak teminat mektubu, borcun tamamını karşılamayabilir. Örneğin, bir tahvil ihracı sırasında teminat mektubu ya faiz ya da anapara geri ödemesi vaat edebilir, ancak ikisini birden değil.
Banka, müşterisiyle ne kadar karşılayacağını müzakere edecektir. Bankalar bu hizmet için yıllık bir ücret alırlar; bu, genellikle müşterileri temerrüde düşerse bankanın ne kadar borçlu olabileceğinin bir yüzdesidir.
Teminat mektupları çok çeşitli ticari durumlarda kullanılmaktadır. Bunlar arasında sözleşme ve inşaat, bir finans kuruluşundan finansman veya ihracat ve ithalat süreçleri sırasında beyanlar bulunur.
Teminat mektubu ve Özel Mevzuat
Teminat mektuplarının niteliğine ilişkin özel mevzuatın olmaması nedeniyle, teminat mektuplarının tam hukuki niteliği Türk hukukunda uzun süredir tartışılmaktadır. Teminat mektuplarının niteliği ile ilgili farklı görüşlere bakılmaksızın, bir teminat mektubu, başvuran (yani borçlu) ödemeyi yapmazsa, bir bankanın yararlanıcıya (yani alacaklıya) ödeme yapmayı taahhüt ettiği bir belge olarak tanımlanabilir. yükümlülüklerini yerine getirir.
Teminat Mektubunun Tarafları
Teminat mektuplarında üç taraf yer alır;
- Lehtar,borçlu,
Borcu yada yükümlülüğü banka tarafından garani altına alınan kişidir.
- Muhatap,alacaklı,
Alacağı banka tarafından garanti altına alınan kişidir.
- Garantör,banka,
Teminat mektubunu veren kurumdur.
Teminat Mektubu Çeşitleri Nelerdir?
Gelin en yangın teminat mektubu çeşitlerine bir göz atalım.
- Süreli (vadeli) teminat mektupları,
- Süresiz (vadesiz) teminat mektupları,
- Avans teminat mektupları,
- Kesin teminat mektupları,
- Geçici teminat mektubu,
Teminat Mektubu Nasıl Alınır?
Banka aracılığı ile teminat mektubu alınabilmektedir. Mektup başvurusunda gereklilik ve bankaya bildirmek durumundadır.
Kimler Teminat Mektubu Alabilir?
Banka risk gördüğünde veya başvuranın kredi notu düştüğünde teminat mektubu vermeyecektir. Kredi notunun düşük olması halinde teminat mektubu vermez. Bankanız ile ilişkileriniz iyi ise; banka size teminat mektubu verebilir.
Teminat mektubu almak için komisyon ödenmek zorundadır. .
Teminat Mektubu Masrafı Nedir?
Teminat mektubu komisyonu her bankaya göre değişkenlik gösterir. Garanti edilecek tutar, süre, referans notunuz tümü etkendir. %1 ile %5 arasında olduğunu söyleyebiliriz.
BDDK komisyon ücretlerini belirtilmektedir.
Bir cevap yazın