İnsanlar vefat eden birinin mal varlığından yararlanabilmek adına veraset ilamı başvurusunda bulunabilmektedirler. Bu veraset ilamı belgesi noter veya mahkemeler aracılığı ile verilmektedir. Notere veraset ilamı başvurusunda bulunmayı düşünen birinin vefat eden kişiyle arasında bir soy bağının mevcut olması gerekmektedir.
Bunun yanı sıra gelişen teknoloji çağı içerisinde artık veraset ilamlarını e devlet uygulaması üzerinden de temin edebilmekteyiz. İnsanlar belirlenmiş olan herhangi bir veraset ilamı başvuru süresi yoktur. Bununla birlikte, mirasçılar istedikleri vakit veraset ilamı çıkarma işlemini gerçekleştirebilmektedirler. Yalnız veraset ve intikal vergisi dahilinde sahip olunan mal ve mülkün adına belirli bir zaman zarfı içerisinde veraset ilamının alınmış olması ya da beyanname verilmiş olması gibi zorunluluklar mevcuttur. Bu gibi olaylar için kullanılmakta olan veraset ilamı başvuru süresi ise 3 ay olarak belirlenmiştir.
Son dönemde gelen yenilikler ile beraber noterden veraset almak için gerekli olan güncel belgeleri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Veraset ilamının, bir kimsenin bir yakınını kaybettikten sonra alabileceği evraklar içerisinde yer aldığını söyledik. Bu belge vefat eden kişinin yakınlarına yasal olarak bir miras bırakmış ise ne kadar pay ile bıraktığı hakkında bilgi vermektedir. 2011 senesinde veraset ilamları sadece sulh hukuk mahkemelerinde gerçekleşmekteydi. Lakin gelen yenilik ile beraber artık isteyenler noterden de veraset alabilme hakkına 01.10.2011 senesinde kavuşmuşlardır. Kişilerin sahip olmaları gereken;
- Ölüm Belgesi
- Nüfus Kayıt Örneği
Veraset İlamı istemi içeren dilekçe belgeleridir.
Bu belgeleri topladıktan sonra gerekli yerlere artık veraset ilamı için başvuruda bulunmanızda herhangi bir engel bulunmamaktadır. Dosyanız içerisinde bulunan dilekçenin şu yerlerden oluşması gerekmektedir; Davacı, Adres, T.C. Kimlik numarası, Davalı: Hasımsız, Dava Konusu: Veraset ilanının verilmesi isteği gibi detaylar kesinlikle dilekçeniz içerisinde yer alması gereken işlemlerdendir.
Açıklamalar kısmınız içerisinde ise Muris yani ölen kişinin adı ve soyadı yazılmaktadır. Bunun yanında belirtilen alan içerisine vefat eden kişinin vefat tarihinin de not edilmesi gerekmektedir. Bundan sonra kendisinin hangi ilin hangi ilçesine kayıtlı olduğunu belirtmeli ve vukuatlı nüfus kayıt örneği ekte mahkemenize sunulmaktadır. Bundan sonraki kısım içerisinde ise vefat eden kişinin yani murisin mirasçıları hakkında bilgilere yer verilmesi gerekmektedir. Bundan sonra da vefat eden kişinin yani murisin mirasçılarının ve miras pay oranlarının tevsiki için mahkemeniz içerisinde işbu dava açılmıştır ibaresine yer verilmelidir.
Daha sonra kesinlikle Deliller içerisinde Nüfus kayıtları, Tanık ve sair deliller dikkatli bir şekilde kaydedilmelidir. En sonda ise İşlem ve sonuç kısmı içerisinde mahkemenizce gerekli yargılamanın gerçekleştirerek, tarafımıza veraset ilamı verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz. Bundan sonrada Tarih atarak ad ve soyad kısımlarını doldurarak en alta imzamızı atarak başvurumuzun son evresini tamamlayarak işlem yapabilirsiniz.
Veraset ilamı için vereceğimiz ücret ne kadardır noterde?
Merhaba Bekir Bey,
Noter aracılığı ile düzenlendiği takdirde veraset ilamı için 2020 itibariyle ödenmesi gereken ücret 136 TL’dir. Eğer iki nüsha düzenlenir ise 153 TL ödenmesi gerekmektedir.
Veraset ilamı dilekçesiyle alakalı bir örnek var mı sitenizde acaba?
Merhaba Onur Bey,
Veraset ilamı noter aracılığı ile çıkarılan bir evraktır.
Veraset ilamının bir süresi var mıdır? Birde aynı gün içerisinde noterden alabilir miyiz?
Merhaba Selda Hanım,
Veraset İlamı vefat ardından 3 ay içerisinde çıkarılması gerekmektedir. Belgeyi noterden aynı gün içinde almak mümkündür.
Güzel bilgilendirme çok teşekkürler 🙂
Bilgilendirme için teşekkürler, elinize sağlık
Veraset ilamı ile ilgili çok fazla kafa karıştıran yanlış bilgiler var internette, çok güzel izah etmişsiniz
Veraset ilamı almak için belgelerimizden biri eksikse, işlemimizi başlatıp eksik dosyayı getirmemiz kabul görür mü yoksa belgeleri temin edip mi gitmek gerekli?
Merhaba Melike Hanım,
Gerekli evraklar temin edilip sonrasında notere gidilmelidir.
Veraset ilamı süresini geçiştirirsek ne kadar ceza ödüyoruz?
Merhaba Aynur Hanım,
Ceza tutarı net bir fiyat değildir. Süre uzar ise ödenecek tutarda artacaktır.