Münferit beyanname; Gelir Vergisi Kanunu’nun 84.maddesinde kendisine yer bulmaktadır. Bir başka deyişle, gelir vergisi kapsamında verilen beyannameler arasında olduğunu söylemek gerekir. Teknik ve hukuksal açıdan ne olduğunu anlamak için bu yazıyı okuyabilirsiniz.
Vergiye tabi tutulan mükelleflerin işlerini terk etmelerinin ardından ileri bir zamanda kazanmış oldukları kazançlar üzerinden ödemenin Türkiye’de yapıldığına dair ibrazlarını yapmış olmaları gerekmektedir. Münferit beyannamenin birtakım durumlara özel olarak farklı şekilde yapılması söz konusudur.
Münferit Beyanname Hangi Durumlarda Verilir?
Vergi mükelleflerinin Maliye Bakanlığı’na münferit beyanname ile maddi kazanç durumlarını bildirmesi gerekmektedir. Bu noktada, serbest meslek sahiplerinin faaliyetlerine ilişkin olan beyannamelerini 15 gün içerisinde vergi dairesine iletmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Münferit beyanname; dar mükellefiyete tabi olan kişilerin yıllık beyanname ile bildirmek zorunda olmadıkları kazaçlardan elde edilen vergilerin tevkif yoluyla tahsil edilmesi yöntemi olarak bilinmektedir.
Münferit beyanname; dar mükellef bir kişinin Türkiye’de kazandığı gelirleri bildirmesi için ortaya çıkartılan bir beyanname türüdür. Ancak, bu beyannamenin yalnızca dar mükellefler tarafından verildiğini söylemek gerekir. Söz konusu kapsamdaki kişilerin yurt dışına çıkacakları tarihten 15 gün öncesinde münferit beyanname vermek ve ödeme yapmak zorunda olduklarını ifade etmek gerekir. Yıllık beyanname vermeye mecbur olmayanların da dar mükellefiyet kapsamında olduğu bilinmektedir.
Münferit Beyanname Nasıl Verilir?
Münferit beyanname için farklı hususların olduğunu söylemek gerekir. Dar mükellefiyet kapsamında bulunan mükelleflerden yıllık beyanname vermeye mecbur olmayanların madde 101 uyarınca uymaları gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Buna göre, gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan diğer kazançların gayrimenkulün bulunduğu yerin vergi dairesine münferit beyanname ile bildirilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra, menkul malların ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançların mal ve hakların Türkiye’de elden çıkarıldığı yerin vergi dairesine münferit beyanname ile bildirilmesi istenmektedir.
Bunun yanı sıra, ticari bir işletmenin faaliyetinin durdurulması veya terk edilmesi karşılığında elde ettikleri kazançları işletmenin olduğu yerin vergi dairesine münferit beyanname ile bildirmeleri gerekmektedir. Son olarak, farklı yöntemler sonucunda elde edilen kazaçların Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen yerin vergi dairelerine bildirilme zorunluluğu bulunmaktadır.
Güzel anlatım olmuş teşekkürler 🙂
Paylaşım için teşekkürler 🙂
Siteniz gerçekten bilgi dolu bir paylaşım sitesi, ellerinize sağlık
Münferit beyanname konusunda çok iyi bir yazı olmuş teşekkürler
Güzel paylaşım teşekkürler