Birikim yapmak sahip olduğunuz paranın hem miktarını bilmek hem de paranızın değerini artırmak için oldukça önemlidir. Şüphesiz konut sahibi olmak da yatırım için en güvenilir yollardan biridir. Peki, bir konut sahibi olmak için yeterince naktiniz yoksa? İşte bu noktada da konut kredisi veren bankalar size destek olabilir. Ancak kredi almadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. İşte konut kredisi hakkında en çok merak edilen sorular ve cevapları:
- Konut Kredisi (Mortgage) Nedir?
Temelde bankaların müşterilerine sunduğu bir çeşit kredi hizmetidir. Daha geniş bir tanımla müşteri tarafından satın alınacak evin teminat altına alınması (konut üzerine ipotek konulması) koşuluyla bankalar tarafından verilen kredidir. Tabi ki satın almayı planladığınız evin de bazı koşulları karşılaması gerekir.
- Hangi Evlere Konut Kredisi Verilir?
*Öncelikle almak istediğiniz konutun kat mülkiyet tapusu olması gerekir. İnşaat ya da projeden satın alınan konutlar içinse kat irtifakı tapusu olmalıdır.
*Almayı planladığınız konut inşaat halindeyse bile bankalar genelde en az %80’inin tamamlanmış olmasını tercih eder.
*Konutun iskânı –oturma izni- alınmış olmalıdır.
*Banka haricinde konut üzerine başka kurum ve kişilerin ipoteği olmamalı. (Ayrıca burada hatırlatmak gerekir ki borcunuz bitmeden konutu satmak isterseniz ancak üzerindeki ipotekle satabilirsiniz.)
*Bina hakkında kamu kuruluşlarınca yıkım kararı olmamalıdır.
*Projeye aykırı yapılan sonradan bir değişiklik olmamalı.
- İpotek Şartı Nedir?
İpotek şartı gözünüzü korkutmamalı çünkü bu tamamen sizin borcunuza karşılık bankanın güvencesidir. Bu şekilde bankaların size yüksek miktarlarda kredi vermesi daha kolay olmaktadır. Borcun ödenmemesi durumunda da bankalar verdiği hizmetin karşılığını evdeki ipotek ile kapatırlar. Borcunuz bittiği zaman ise konut tam olarak sahibi olursunuz.
- Kefil Gerekir mi?
İpotek şartı banka için zaten bir güvence oluşturacağından sizden ayrıca bir kefil istenmez. Yani kefiliniz satın alınacak olan konuttur.
- Bana Konut Kredisi Çıkar mı?
Konut kredisi ipotekli bir kredi olduğundan bankalarca ödenmeme riski daha az olan krediler olarak algılanır. Yine de banka size kredi vermeden önce sizin kredi geçmişinizi araştırır. Yani burada kredi skoru devreye girer. Bankada bulunan kredi notunuzun yüksek olması ve kredi ödeme noktasında bankayla bir sıkıntı yaşamamış olmanız gerekir. Bunun dışında banka sizin gelir durumunuzu da inceler. Bütün bunlar araştırıldıktan sonra banka tahsis birimi tarafından kredi alıp alamayacağınızın kararı verilir.
- Ne Kadar Konut Kredisi Kullanabilirim?
Konut kredisinde almak istediğiniz ev tutarının tamamı karşılanmaz. Yasal olarak meblağın en fazla %80’i banka tarafından karşılanırken siz de %20’sini peşin olarak vermelisiniz.
Bu aşamada konut bedelinin -en az- %20’lik kısmını nakit olarak ödeyeceğinizden evi bulmanız ve nakdinizi ayarlamanız daha mantıklı olacaktır. Ayrıca bulduğunuz evin konut kredisine uygunluğuna da bakmanız gerekir.
- Konut Kredilerinde Nasıl Faiz Uygulanır?
Konut kredilerinde iki tip faiz vardır. Bunlardan ilki çekmek istediğiniz kredi tutarına belirlemiş olduğunuz vadeye göre her taksit döneminde kalan anapara üzerinden tekrar faiz hesaplanmasıdır. Her taksit ödemenizde uygulanacak olan faiz de düşmüş olur. Bu faiz tipi ülkemizde pek uygulanmaz.
İkinci uygulama ise ülkemizde de sıklıkla uygulanan sabit faizdir. Faiz yüzdesi kredi almadan önce banka tarafından belirlenir ve vade boyunca sabit kalır.
- Aylık Ödeme Miktarı Ne kadar?
Bu miktar kayıtlı gelirinize ve kredi notunuza göre değişiklik gösterse de en fazla beyan ettiğiniz gelirinizin yarısı kadar kredi taksiti belirlenir. Örneğin; bankaya bildirdiğiniz aylık geliriniz 3000 TL ise bankaya aylık ödeyebileceğiniz maksimum kredi taksiti 1500 TL olarak belirlenir.
- Konut Kredilerinde Erken Ödeme Durumunda Ceza Uygulanıyor mu?
Ödeme planında herhangi bir değişiklik yaparsanız öncelikle kalan vadenize bakılır. Kalan vadeniz 36 ayın altındaysa ödenecek anaparanızın %1’i kadar, kalan vadeniz 36 ayın üstündeyse de ödenecek anaparanızın %2’si kadar yasal ceza uygulanır.
- Konut Kredisinde Kaç Yıl Vade Uygulanır?
Seçeceğiniz bankaya göre ve oluşturacağınız ödeme planına göre ortalama 5 yıl ile 30 yıl arasında değişen vade seçenekleri vardır. Ülkemizde konut kredilerinde en çok tercih edilen vade ise genellikle 10 yıldır.
- Banka Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Banka seçiminizi yaparken dikkat etmeniz gereken önemli şeyler vardır bunlardan en önemlisi de faiz yüzdesi, faizin nasıl uygulandığı, komisyon oranı gibi şeylerdir. Bunların dışında zorlanmadan bir ödeme yapabilmek için de dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Bunlar:
*Bankalara ödemeniz gereken parayı faiziyle birlikte hesaplamanız size hangi bankanın size maliyetinin daha uygun olduğunu karşılaştırmada yardımcı olacaktır. Bunun için de birçok bankadan teklif alabilirsiniz.
*Aylık ne kadar ödeme yapabileceğinizi belirlemelisiniz.
*Alternatif ödeme planlarını değerlendirmelisiniz. Bunu yaparken de vadeyi ve uygulanacak olan faizi göz önünde bulundurmalısınız.
- Konut Kredisine Başvurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Konut kredilerinde istenen belgeler;
- Nüfus cüzdanı
- Sigorta dökümü
- Gelir belgesi
- Alınacak evin tapusu istenmektedir.
Bu belgeler doğrultusunda banka kredi araştırmasını yapar, eve uzman incelemesi gider durum incelemesi yapar ve müşterisine kredi verip vermeyeceğine karar verir. Böylelikle kredi çıktığında da ev alım satım işlemleri gerçekleşir.
Konut sahibi olmak için konut kredisine başvurmanın birçok ayrıcalığı olsa da iyi bir araştırma yapıp sizin için en uygun bankayı seçmelisiniz.
Bir cevap yazın