Ev satın alma işlemleriniz, bütçe gibi farklı faktörler sebebi ile birkaç hafta içinde sizi farklı noktalara götürebilir. Gelecekte almak istediğiniz ev için şimdiden işlemleri başlatmalısınız. Bir ev satın alma olasılığı aklınızdaysa, araştırma yapmaya erken başlamak iyi bir fikirdir. Ev satın alma sürecinde, makaleleri okumak, finansal hedefleri belirlemenize yardımcı olurken, emlak listelerini incelemek, ne tür bir mülk alabileceğiniz hakkında bir fikir edinmenize yardımcı olabilir. Almak istediğiniz ev tipi hakkında genel bir fikriniz olduğunda, bir sonraki adım ne kadar ev alabileceğinizi bulmaktır.
Tüm işlemler bittikten sonra satış sonunda yeni mülkünüzün anahtarlarını almadan alacağınız evin kargir durumunu incelemelisiniz. Özellikle ülkemizin deprem bölgesinde olduğunu düşünürsek bir binanın kargir durumunu bilmek ekstra önem taşıyor.
Kargir Ne Demektir?
Almak istediğiniz eve karar verdiğinizde tapu kontrollerinde bu terim karşınıza çıkacaktır. Eğer iyi bir emlakçınız varsa bu terime daha önceden aşina olacak kadar şanslı olabilirsiniz.
Kargir, inşaatın malzemesi ile ilgili bir terimdir. Yani bir ev kolon, taş yada tuğladan mı yapılmış yoksa betondan mı kargir’in konusunu oluşturur. Kargir tahmin edeceğiniz gibi türkçe bir kelime değil, Farsçadan türemiş bir kelimedir. Taş ve tuğladan yapılmış olan anlamına geliyor.
Bina yada evlerde taşıyıcı duvarları taş, tuğla ,beton gibi malzemelerden yapılmış yapılardır. Kargir evler genellikle eskiden kullanılan sistem olduğundan eski yapılarda görebilirsiniz.
Günümüzde genellikle kırsal bölgelerde rastlanan kargir evleri hala büyük şehirlerde de bulunabilmektedir. Kırsal kesimlerde ise daha ekonomik olduğu için tercih sebebi olabilmektedir.
Kargir Yapılar Güvenli Midir?
Karkas sistemine göre değerlendirmek gerekirse deprem bölgeleri için çok tercih edilmeyen bir yöntemdir. Kargir sistemi binalarda taşıyıcı görevi olan duvarlar taban ve tavan kısımlardan gelen yükleri taşır. Ancak tesir eden bu dış yükler yapının dayanımını aştığında çatlaklar veya çökmeler meydana gelebilir.
Kargir yapı yani yığma yapılarda duvarlardaki her çatlak taşıyıcı sistem üzerinde olumsuz etki yapabilir. Kargir sisteminde yapıların sağlamlığında en önemli etki temelinde kullanılan taşlardır. Kargir sistemi ile bir ev yapmak isterseniz dayanıklılığı ancak yüksek taşlar ve güçlü bağlantılar ile sağlayabilirsiniz.
Yığma, Kargir yapılarda Deprem Sigortası Zaruri mi?
Deprem gibi doğal afetler bittikten sonra hayat tekrar rutin akışına geri döner. Yine barınacak yer ve diğer konularda düşünmek zorundasınız. Deprem sonrası ev tamiratları için paraya ihtiyaç duyacaksınız. Dask sigortası deprem,sel vb doğal afetler sonrası hayata yeniden katılmanız için en önemli araçlardan biridir. DASK kısaltması Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısaltması olup deprem sigortası zorunlu bir sigorta çeşididir.
Evet, yığma, Kargir yapılarda diğer yapılar gibi mutlaka sigortalanmalıdır. Tapu işlemleri sırasında DASK poliçesi olmadan taşınmaz mallarınızın alım-satım, ipotek ve kiralama işlemlerinin yapılması mümkün olmayıp, sigorta zorunludur.
Bir cevap yazın