İşyeri açmak istiyor ancak yeterli sermayeniz olmadığı için bunu yapamıyorsanız devlet destekli sunulan işyeri açma kredilerine başvuru yapabilirsiniz. Sunulan bu krediler KOSGEB tarafından belirli şartları yerine getiren herkese veriliyor.
Sizlerde bu kredilerden yararlanmak istiyorsanız yapmanız gereken doğru adımları atmak olacaktır. KOSGEB’in yanı sıra birçok kamu ve özel banka tarafından sunulan finansal paketlerden de yararlanabilirsiniz. Alacağınız bu destek işyerinizi daha rahat açmanıza ve taleplere daha rahat bir şekilde karşılık vermenize olanak sağlayacağı açısından önemli olacaktır.
İşyeri Açma Kredisi Başvuru Şartları
İşyeri açma kredisi başvuru yapmak için önce vergi levhası almanız gerekmiyor. Bundan önce bazı şartları sağlamalı ve doğru adımları atmanız isteniyor. Öncelikle KOSGEB tarafından kadın ve erkeklere farklı oranlarda sunulan 60 bin TL ve 370 bin TL’yi bulan hibe ve kredilerden yararlanmak için sizin işyerinizin NACE koduna bakmanız gerekiyor.
Desteklenen sektörler adı altında bakılan bu kod sayesinde iş yeriniz için kredi alabileceğiniz netleştirmiş olacaksınız. KOSGEB girişimlere sadece kredi değil aynı zamanda hibe desteği de vermektedir. Tüm bunlardan yararlanmak için KOSGEB kaydı yaptırmanız gerekiyor.
- Hangi programa kayıt olacağınızı belirlemelisiniz. 60 bin TL geleneksel girişimci, 370 bin TL ileri düzey girişimci başvurusu,
- Girişimciler için özel kurslar veriliyor ve bu kurslar uzaktan eğitim üzerinden yapılıyor
- Bir sektör tercih etmeli ve desteklenip, desteklenmediği noktasında araştırma yapmalısınız.
- Tüm eğitim süreci bittikten sonra iş planı hazırlayarak başvuru yapmanız gerekiyor.
- İşyeri açılış işlemleri sırasında sisteme kaydınızı yaptırmalısınız.
- Tüm kayıtlar yaptıktan sonra KOSGEB’in sunduğu e-hizmet bölümü üzerinden kuruma başvuru yapmanız gerekiyor.
İşyeri Açma Kredisi Başvuru Noktaları
İşyeri açma kredisinde ilk akla gelen yer KOSGEB olsa da bunun yanında birçok banka farklı kredi oranlarıyla bunu sunuyor. Ülkemizde sıfır faizli iş yeri açma kredisini Halkbank sunmaktadır. İşyeri açmak için özel finansman sağlayan bankaların listesi şu şekildedir.
- Denizbank
- Albaraka Türk
- Şekerbank
- QNB Finansbank
- İş Bankası
- TEB
- Ziraat Bankası
- Halkbank
- Vakıflar Bankası
Bu bankalar talep edenlere farklı miktarlar arasında değişen iş yeri açma kredileri sunuyor. Tabi bu krediden faydalanmak için bankaların özel olarak desteklediği sektörlerin birisinde iş yeri açmanız şartlı koyuluyor. Bu nedenle başvuru yapmadan önce başvuru yapacağınız bankanın sağladığı kredileri iyice araştırmanız gerekiyor.
İşyeri Açma Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşyeri açma kredisi için KOSGEB başvurusu yapacaksanız yukarıda anlattığımız adımları izlemelisiniz. Kurum krediyi çok detaylı bir incelemenin ardından veriyor. O nedenle bunlara özen göstermelisiniz. Aksi taktirde bu kredi desteğinden yararlanmanız mümkün olmayabilir.
Bankalar içinde aynı durum geçerlidir. Kolayca başvuru yapmak mümkün olsa da inceleme uzun sürebilmektedir. Sizin de yapmanız gereken bu incelemeden geçecek bir başvuru formu hazırlamak olacaktır.
Devlet desteği alabilmek için kosgeb kursundan başarılı geçmemiz gerekiyor mu?
Merhaba Hasan Bey,
Devlet destekli işyeri açma kredisi almak için Kosgeb eğitimlerine katılmamız koşullar arasındadır.
Önceden işyeri açma destek kredisi alabilmek için kosgeb eğitimlerini başarıyla geçmemiz gerekiyordu, halen aynı kural geçerli mi?
Merhaba Ahmet Bey,
Halen aynı kural geçerli.
Bankalara gittiğimizde Kosgeb olmadan kredi alabiliyor muyuz?
Merhaba Şeyma Hanım,
Bankalardan da kredi almak mümkün ancak yazımızda bahsedilen Kosgeb’in kredisidir.
İş yerini kredi desteğiyle açmak isteyenler için, kosgeb eğitimi zorunlu mu acaba?
Merhaba İbrahim Bey,
Kosgeb Desteklerinden yararlanmak için bu eğitimleri almak gerekmektedir.
İş yeri açma kredisi yeni iş kurmak isteyenlere büyük fırsat ancak ekonominin çok riskli olduğu bir dönemdeyiz, iş yeri açmadan yine de bir düşünün 🙂
Bu tarz kosgeb destekli iş yeri açma kredilerinde, önce iş yerinizi açıyorsunuz ve faturaları ibraz ettikten 3-6 ay sonra geri alıyorsunuz diye biliyorum doğru mu?
Merhaba Ömer Bey,
Kosgeb kredileri geri ödemeleri hibeleri ise geri ödemesizdir.
Merhaba Ömer Bey,
Geri ödemesiz hibe kredilerde süreç bu şekilde ilerlemektedir.
İş yeri açma kredisi için özel bir şart var mı yoksa bende iş yeri açmak istiyorum destek alabilir miyim?
Merhaba Metin Bey,
Kosgeb aracılığı ile sağlanan iş yeri açma kredisi için birden çok kriter bulunmaktadır. Ancak bu kriterleri sağlayanlara bu destek sağlanmaktadır.
Şahıs şirketine de benzeri bir destek var mı?
Merhaba Salih Bey,
Şahıs şirketi içinde bu destek kullanılabilir.
İş yeri açma kredisi desteği hala devam ediyor mu?
Merhaba Hakan Bey,
Bununla ilgili dönemsel olarak Kosgeb programlar düzenlemektedir. Bu destekten faydalanmak için bu programlara katılmalısınız.
İşyeri açma desteği almak güzel ancak bu desteği dengeli kullanabilmek çok önemli yoksa iş batabiliyor
Devletin böyle destek olması çok güzel 🙂