World Cities Culture; dünyadaki şehirlerle alakalı birtakım istatistikler yayınlamaktadır. 2019 yılının Ocak ayında yayınlanan raporda İstanbul’un yeşil alan oranı bakımından 37 şehir arasında sonuncu oluşu dikkat çekmektedir. İstanbul’daki yeşil alan oranının %2,2 olduğunu dile getirmek gerekir. Oldukça düşük olan yeşil alan oranından dolayı İstanbul’un gidişatının iyi olmadığını söylemek mümkündür.
World Cities Culture; yayınlamış olduğu raporda en yüksek yeşil alan oranının yüzde 68 ile Norveç’in başkenti Oslo’da olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bunun yanı sıra, park ve bahçeleri sayesinde tüm dünyada hatrı sayılır bir tanınma oranına sahip olan Paris’teki yeşil alan oranının ise yüzde 9,5 olduğunu söylemek mümkündür. Listenin büyük bir kısmında Avrupa ülkelerindeki şehirler yer almaktadır. Bu şehirlere ek olarak, Singapur, Hong Kong, Seul ve Sidney gibi şehirlerin listede olduğunu ifade etmek gerekir.
İstanbul’daki Yeşil Alan Planlaması
İBB yetkililerinin vermiş olduğu bilgiye göre İstanbul’da kişi başına düşen kent içi yeşil alan oranı; 8.41 metrekaredir. Düşük istatistiklerin sebebi hiç şüphesiz şehir nüfusunun artması olarak gösterilmektedir. Bunun yanı sıra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre İstanbul’da kişi başına 7.57 metrekare yeşil alan düşmektedir.
Yasal yeşil alan sınırının 15 metrekare olduğunu ifade etmek gerekir. Ancak, İstanbul’un bu rakamların çok gerisinde olduğu aşikardır. Yoğun nüfuslu ilçelerde de durum çok farklı değildir. Yasal sınırın altında otuz ilçenin altısının bir, 21’inin ise sekiz metrekarenin altında yeşil alana sahip olduğunu belirtmek gerekir. Beşiktaş, Bakırköy ve Sarıyer gibi ilçelerde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 10 metrekare olarak bilinirken Esenler ve Zeytinburnu’nda ise bu rakam bir metrekare olarak dikkat çekmektedir.
Aktif yeşil alanların genel olarak halkın kullanımının müsait olduğu parklar, bahçe ve piknik alanları, kent ormanları olduğu açıklanmıştır. Pasif alanların ise mezarlıklar, ormanlar gibi halk tarafından her zaman kullanılmayan yerler olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra, uzmanlara göre her yeşilliğin yeşil alan statüsünde olması mümkün değildir. Örneğin, çim alanlar ve yol etrafındaki çiçeklendirmelerin yeşil alan statüsünde olmasının yanlış olduğu vurgulanmaktadır.
Bir cevap yazın