xpornplease.com pornjk.com porncuze.com porn800.me porn600.me tube300.me tube100.me watchfreepornsex.com
19 April, 2024

İpotek İle Kredi Alma

İpotek ile kredi almak, banka veya finansman kuruluşlarının kişilere belirli bir teminat karşılığında verdiği krediye denir. İpotekli kredi yüksek meblağalar karşılığı verilir. Genel olarak ev, araba ya da arsa ipotek edilebilir.Ancak ipotek edilecek taşınmaz, krediyi kullanacak kişi adına kayıtlı olmalıdır. Anne, baba, eş gibi birinci dereceden akrabaların üzerinde kayıt olan taşınmazlar üzerinden ipotek alınamaz.

birevim faizsiz konut

İpotek edilecek taşınmaz, farklı amaçlar için kullanılmamalıdır. Yani depo, iş yeri gibi yerler kullanımdayken ipotek edilemez. İpotekli kredilerin vadesi 60 ay olarak belirlenmiştir. Ancak belirlenen bu vade bankalar için farklılık gösterebilir. Bunun için bankaların internet siteleri ya da şubeleri üzerinden bilgi alınabilir.

İpotekli Kredi Ne İşe Yarar?

İpotekli kredinin diğer kredi çeşitlerine göre farklı avantajları vardır. Mesela yüksek tutarlı bir kredi talep edilecekse, bu genelde bankalar tarafından kabul edilmez. Bunun sebebi ise belirlenen teminatın yeterince güven vermemesidir. İpotek göstermek ise bankalar için daha güvenilir bir yoldur. Bu sebeple yüksek tutarda bir kredi almak için ipotekli kredi başvurusu yapılmalıdır. Bu reddedilme oranını düşürür.

Ayrıca farklı bankalara borçlanılmışsa bu ödemeyi zorlaştırır. İpotekli kredi ile bu borçlar tek bir çatı altından toplanabilir. Belirlenen toplam borç için farklı faiz oranları ve vade belirlenir. Bu şekilde ödeme müşteri için daha kolay bir hale gelir.

Diğer kredilerin faiz oranları ipotekli krediye göre daha yüksektir. Bunun sebebi ise gösterilen teminatların ipotekli kredide daha az risk unsuru taşıyor olmasıdır. Bu sebeple bankalar ipotekli kredinin faiz oranlarını daha düşük tutar. Ayrıca diğer kredilerde, müşterilerden alınan vergiler vardır. Bunlar %15 oranı ile Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ve %5 oranı ile Bankacılık Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) şeklindedir. Ancak ipotekli kredi ile BSMV tutarı ödenmez. Bu da %5 oranında bir vergi avantajı sağlar.

İpotekli kredi ile sahip olunan mal varlığının elden çıkarılması gerekmez. Bunun yerine malvarlığının değeri banka tarafından verilir ve belirli taksitlerle bankaya geri ödeme yapılır. Bu ise birçok kişi için daha avantajlı görülen bir yöntemdir. Ayrıca ipotekli kredi başvurusu diğer kredilere oranla daha kolay kabul edilir. Bunun sebebi ise bankalar için daha az risk teşkil etmesidir.

İpotek ile Kredi Veren Bankalar Hangileridir?

  • İş Bankası
  • Denizbank
  • Garanti Bankası
  • Ziraat Bankası
  • Akbank
  • Finansbank
  • Vakıfbank
  • Yapı Kredi

İpotek İle Kredi Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Bankalar ve finansman kuruluşlar, ipotekli kredi vermek için müşterinin bazı şartları sağlamasını beklemektedir. Bu şartlar:

  • Kredi almak isteyen müşterinin 18 yaşından büyük olması
  • Müşterinin gelirinin belge ile sunulması
  • Kredi karşılığında ipotek edilebilecek bir teminat (konut, araç, arsa vs.) gösterilmesi
  • Kredi notunun ve çalışma geçmişinin beklenen düzeyde olması
  • Belirlenen aylık kredi taksitinin, hane içerisindeki mevcut kişi sayısının aylık ortalama gelirinin %50’sinden daha fazla olmaması

Bu şartların sağlanmaması durumunda banka yapılan başvuruyu reddeder. Bu sebeple istenilen belgelerin tam olarak sunulması ve belirlenen şartların yerine getirilmesi önem arz eden bir husustur.

İpotek İle Kredi Alma Başvurusu Nasıl Yapılır?

İpotekli kredi veren bankaların internet siteleri üzerinden veya istenilen bankanın şubesine başvurularak ipotekli kredi alınabilir. Bunun için istenilen belgelerin bankaya sunulmuş olması ve gerekli şartların yerine getiriliyor olması gerekir. Ayrıcabankaya teminat olarak göstermek istenilen mal varlığının ipotekli olmaması gerekmektedir. Bunu öğrenmek için E-Devlet üzerinden sorgulama yapılmalıdır.

Sorgulama yapmak için şu adımlar izlenir:

  • E-Devlet hesabına giriş yapılır.
  • Tapu Bilgileri Sorgulama sayfası aratılır.
  • Açılan sayfada hisse bilgileri butonu ile sorgulama yapılır.
  • Getirilen bilgiler ile ipotek altında olan bir mal varlığı olup olmadığı kontrol edilir.

İpotek İle Kredi Almak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Bankalar, kredi isteyen müşterinin gerçek bir kişi olmasını ve borcunu ödeyecek vasfa sahip olmasını beklemektedir. Bunun için güvence sayılabilecek farklı belgeler istenir. Bu belgeler şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ya da pasaportun aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • İpotek edilecek gayrimenkulün tapusu
  • Gelir durumunu gösteren belge

Gelir durumunu gösteren belge, farklı çalışma alanlarına göre değişiklik göstermektedir. Maaş sistemiyle çalışanların maaş bordrosunu, serbest meslekte çalışanların ve şirket ortaklarının ise vergi levhasını teslim etmesi gerekir. Şirket ortakları ayrıca kuruluş ilanı fotokopisini de teslim edebilir. Gayrimenkul Geliri beyan edenler ise sahip olduklarını gayrimenkulün tapusunu göstermelidir. Emeklilerin hesap cüzdanlarını göstermesi yeterli olacaktır.

Başvurunun kabul edilmesi durumunda ipotek edilecek olan taşınmazın değerinin belirlenmesi gerekir. Bu konuda bankaların bir kurul oluşturarak teminat hakkında rapor çıkartması gerekmektedir. Belirlenen değerin %80’i kadar kredi verilebilir ancak bankalarbu oranı değiştirme hakkına sahiptir. Ayrıca ipotek işlemleri sırasında tapu işlem ücreti ve ipotek masrafı alınır.

İpotekli Kredi Onaylandıktan Sonra Kredi Nasıl Kullanılır?

Bankaya sunulan belgeler incelenir ve istenilen şartların sağlanması durumunda banka ipotekli kredi başvurusunu onaylar. Başvurunun onaylanmasının ardından faiz teklifi talep edilir ve buna yönelik bir ödeme planı belirlenir. Her iki tarafın şartları kabul etmesinin ardından müşterinin ipotek olarak gösterdiği konutun değeri belirlenir. Bunun için banka tarafından belirlenen bir kurum ekspertiz olarak gönderilir. Ekspertiz konutu inceleyerek bir rapor hazırlar ve buna göre bir değer saptanır. Ancak son 6 ay içerisinde ekspertiz ile konut hakkında bir rapor hazırlanmışsa, bu raporda bankaya sunulabilir. Bu sürecin ardından konutun değerine göre verilecek kredinin miktarı belirlenir. Eğer ipotek edilecek taşınmaz bir araç ise değer belirleme araç üzerinden gerçekleştirilir. Bu araç sıfır veya ikinci el olabilir. Ancak taşıt kredisi bankalar için risk unsurlarını konut kredisi kadar azaltmamaktadır. Bu sebeple çok tercih edilen bir kredi türü değildir. Taraflar mutabık olduktan sonra yaklaşık beş gün içerisinde belirlenen miktarda kredi kişiye tahsis edilir.

İpotekli Kredi Ödenmezse Ne Olur?

İpotekli kredi diğer kredi türlerine göre daha kolay ödeme yöntemleri ve daha düşük faiz oranları sunar. Bu sebeple müşteriler tarafından daha çok tercih edilir. Kredi almak için müşteriyi ve bankayı koruyan çeşitli şartlar bulunmaktadır. Bu şekilde her iki tarafta mağdur edilmez. Bütün bu tedbirlere rağmen bazen müşteri borcunu üst üste birkaç ay ödemez. Bu durumda bankalar olaya el atar.

Bankaların alınan kredinin ödenmemesi durumunda uyguladıkları yönergeler vardır. Buna göre belirlenen taksit miktarı iki ay süre ile ödenmezse, banka müşteri hakkında idari takip başlatır. Bu süreçte müşteri incelemeye alınarak kredi notu düşürülür. Üçüncü ay içerisinde de müşteri ödeme yapmazsa müşteri hakkında bu sefer icra takibi başlatılır. Kredi alınan banka durumu avukat aracılığı ile çözmeyi dener. Müşterinin başka bankalardaki hesaplarına el konulabilir. Durumun devam etmesi halinde icra memurları caydırıcı yaptırımlarda bulunabilir. Dördüncü ayda müşteri borcunu ödemezse banka ipotek ile sunulan taşınmazı satışa sunar. Satış sonrası kazanılan para ile banka, müşterinin kendisine olan borcunu ve bu süreçte yaptığı masrafları karşılar. Kalan parayı ise müşteriye geri tahsis eder.

birevim
Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

code

twenty − 10 =