Hayatın içerisinde olan ancak ihtiyaç durumuna kadar bilinmeyen birçok olaydan birisi de aciz vesikasıdır. Bu terim ile ifade edilmek isteyen borçlu kişinin borcunu ödemek için üzerinde kayıtlı herhangi bir malını göstermek için alınmasıdır. Bu durum ile karşılaşabilmeniz için borç alacak ilişkinizde durumun icraya kadar düşmesi gerekmektedir.
Borç alacak ilişkisinde borçlu borcunun tamamını ödeyemediği durumunda geriye kalan borcu ödeyecek durumu olmadığını ifade etmek için aciz vesikasına başvurabilir. Bu durumun tespiti için gerekli başvuruların icra dosyası üzerinden başvurulması gerekmektedir. Yapılan tespit çalışmasının ardından alacaklıya bu borcun geriye kalanının ödenebilmesi için herhangi bir ücretin ödeme yapılamayacağı aktarılacaktır.
Aciz Vesikası Nasıl Alınır?
Bu olayın gerçekleşebilmesi için öncelikle alacaklının icra yoluyla alacağını talep etmesi gerekmektedir. Bunun için icra dairesine giderek bir dosya açtırılması gerekiyor. Bu belgenin verilebilmesi içinse borçlunun belirli durumları sağlaması gerekmektedir. Borcuna gelecek karşılıkta malının ve varlığının olmaması gerekmektedir. Diyelim ki 100 bin TL borcunuz var, 50 bin TL değerinde bir araca sahipsiniz ve bunun dışında hiçbir varlığınız bulunmuyor. Bu durumu inceleyecek olan İcra Dairesi geriye kalan borcun ödenecek durumda olmadığını ifade etmek amacıyla aciz vesikası düzenleyecektir.
Bu vesikanın içerisinde üç önemli nokta belirlenmektedir. Bunlar borcun yerine kalan kısmı, borç miktarının üzerine eklenen faiz tutarı ve icra dosyası açılırken eklenen masraflar bulunacaktır.
Aciz vesikası iki farklı çeşitte insanlara gönderilmektedir. Bunların ilki kesin aciz vesikasıdır. Bu da kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. İlki malların haciz edilirken bedel üzerinden borcun tamamını karşılamadığı durumda, diğeri de haciz edilen malların satıldıktan sonra borcun tamamını sağlamadığı durumda verilmektedir. Kesin aciz vesikası bu şekilde gösterilmektedir.
Diğeriyse Geçici Aciz Vesikasıdır. Bu durum haciz işlemi yapılırken haciz edilen malların borcun tamamını karşılayıp karşılamadığını bilinmediği durumlarda kullanılmaktadır. Bu kesin bir durum olmadığı için icra dairesi tarafından geçici aciz vesikası düzenlenmektedir. Malların satış işlemi gerçekleştirildikten sonra elde ki para borcun tamamına karşılık gelmediği durumda bu vesika kesin olarak değiştirilecektir.
Aciz vesikasını ilk defa duydum ve sizin sayenizde öğrendim, teşekkürler
Bu daha çok şirketleri ilgilendiren bir yazı sanırım, bireysellerde de benzeri bir durum var mı?
Merhaba Seval Hanım,
Durum bireyler içinde geçerlidir.
Açıklayıcı bir anlatım olmuş, bende bilmiyordum aciz vesikası olayını
Aciz vesikası başlığı görünce bambaşka bir anlam bekliyordum ama farklıymış, ellerinize sağlık 🙂
Güzel paylaşım teşekkürler 🙂